Manastirea Berca

Manastirea Berca


Manastirea Berca a fost ridicata in secolul al XVII-lea, in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, la initiativa lui Mihalcea Cândescu şi a soţiei sale Alexandrina Cantacuzino.

Mesterii angajati la aceasta lucrare aveau ordin de a ridica o biserica asemanatoare cu cea de la Ramnic, aflata in constructie la acel moment.
Pe latura de sud a fost ridicat un palat domnesc, peste pivnitele boltite din caramida, care mai exista si in ziua de azi.
In secolul al XIX-lea in Manstirea Berca au functionat mai multe institutii si scoli.

Cand am ajuns la Manastirea Berca, lucrarile de renovare erau in toi.
Am cerut voie sa intram printre muncitorii care lucrau la pavaje, si fara sa ii incurcam, am vizitat rapid curtea, pivnitele si am aflat cateva lucruri despre manastire.

Muncitorii de acolo ne-au spus ca au fost descoperite ramasite ale unui tunel care ar fi trecut pe sub Raul Buzau, oferind o cale de scapare in cazul unui asediu.
Manastirea a fost grav avariata in al doilea razboi mondial, de catre bombardamentele germanilor, cand acolo functiona un post de observare sovietic.
O prima restaurare a avut loc in 2004. A doua restaurare avea loc chiar in perioada cand am vizitat-o, dupa cum vedeti in imagini.

Daca ajungeti la aceasta manastire, nu trebuie sa ratati Fierbatorile de la Berca, Vulcanii Noroiosi mai putin cunoscuti, in comparatie cu Paclele Mari si Paclele Mici. Ca idee, pe langa aceste trei zone cu vulcani noroiosi, mai exista alta, cea mai mica, si anume Paclele de la Beciu.

Pe Wikipedia am gasit cateva poze cu Manastirea Berca, inainte de restaurare. Imi pare rau ca nu au facut cumva sa pastreze la vedere mai multe portiuni din zidul autentic.

Pe canalul meu de Youtube Mergpemunte.ro am postat si un scurt filmulet cu vizita despre care v-am povestit. Nu am avut nici timpul necesar nici echipamentul potrivit pentru o filmare mai reusita, insa m-am multumit si cu aceste cateva cadre.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.