Vulcanul stins de la Racos. Ultimul vulcan care a erupt in Romania.
De cate ori nu ati auzit despre Vulcanul stins de la Racos sau de Lacul de Smarald? Eram bombardat cu poze de la Racos, incat m-am simtit dator si am venit in centrul tarii pentru a vedea si eu acest vulcan stins, intens mediatizat pe grupurile de turism si drumetie.
Am inclus vizita la Racos intr-o excursie ceva mai ampla, cu opriri la Sanpetru, Racos, Viscri, Crit, Cloasterf si alte sate cu biserici fortificate.
Iarna era aproape trecuta, insa, la Racos mai era putina zapada in locurile batute mai rar de soare, si in interiorul craterului.
Locul este de o frumusete aparte, asa ca am fost surprins la fata locului, cand am descoperit cu ochii mei locul unde ar fi avut loc ultima eruptie de pe teritoriul tarii noastre. Vazusem poze in jurnalele altor calatori, insa la fata locului, locul este si mai spectaculos.
Din localitate se ajunge rapid la vulcan, iar daca va rataciti prin sat, intrebati oamenii, caci sunt binevoitori si va vor ajuta sa ajungeti unde trebuie. In Racos puteti vizitat si Castelul Bethlen, sunand la numarul afisat pe poarta.
Tineti cont ca nu trebuie sa urcati cu masina chiar in buza craterului. Puteti lasa masina mai jos, unde se termina casele si de acolo sa faceti cativa pasi pe jos pana pe marginea craterului.
Daca aveti suficient timp la dispozitie, e musai sa dati o tura craterului si sa coborati in interior caci acolo este mai spectaculos.
Din pacate, din cate stiu, la momentul postarii acestui jurnal, Vulcanul Stins de la Racos nu se poate vizita, in zona fiind un platou de filmare pentru un serial.
Vorbind despre Vulcanul stins de la Racos, nu pot sa nu mentionez si celelalte doua atractii naturale din zona, anume Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt. Acestea pot fi vizitate inainte sau dupa ce ati vazut craterul, fiind la doar cateva minute distanta de atractia principala.
Totusi, drumul pana acolo nu este marcat sau semnalizat in vreun fel, asa ca fie va bazati pe instinct, pe tehnologie sau pe localnici, pentru a ajunge la Lacul de Smarald si la Coloanele de Bazalt.
Drumul este ok, insa puteti ajunge si la pas, lasand masina in zona castelului, si astfel sa va bucurati de 2-3 ore petrecute in natura, vizitand la pas toate obiectivele din zona Vulcanului stins de la Racos.
Despre lac stim ca s-a format peste fosta cariera de bazalt, iar numele i se trage de la culoarea verde-albastruie. Datorita tipului de roci, fundul lacului este impermeabil, nepermitand ca apa din lac sa se piarda. Sau cel putin asa sem spune. Se mai spune ca ar exista izvoare subterane, care ar permite astfel pastrarea nivelului.