La cort, in Subcarpatii Prahovei.


Prinsesem doua zile libere si cautam un loc aproape de Bucuresti, la munte, unde sa ajung cu masina si sa pot face un gratar. Mai am si activitati de-astea, caci, cui nu-i place gratarul?

Ideea era ca voiam un loc destul de izolat, unde sa putem dormi la cort.

Aveam in plan sa vizitez Telega, localitate pe langa care am trecut de multe ori, in drumetiile de pe Valea Doftanei, dar de care am aflat abia in 2020.

Ajunsi in Telega, am cautat ceva loc de cort si gratar, insa negasind, am decis sa cautam si in localitatile invecinate. Nestiind incotro sa o apucam, concret, mi-a venit ideea sa intreb la politie, pe langa care tocmai trecusem.

Domnul de la intrare a fost putin surprins de intrebarea noastra, insa dupa ce ne-a lamurit ca in Telega nu vom gasi ce cautam, a stat putin pe ganduri si ne-a indrumat inspre Melicesti sau Bustenari, alte doua localitati despre care nu stiam nimic.

Am ales sa mergem in Melicesti, unde trebuia sa ajungem la Crucea Domnitorului Carol I, monument ridicat la cererea Regelui Carol 1, dupa o vizita efectuata in zona, cautand un loc pentru resedinta de vara. In cele din urma, resedinta a fost ridicata la Sinaia.

Din Telega, am ajuns rapid in Melicesti, caci aceasta din urma se afla la aproximativ 5km de Telega. Drumul catre Crucea Domnitorului, de la drumul din vale, nu este foarte bun, insa, fiind pietruit, ai baza ca nu ramai impotmolit pe acolo.

Ajunsi la cruce, constatam ca am descoperit un loc superb, cu ajutorul domnului de la politie, care ne-a trimis aici. Crucea se afla pe o culme, la o altitudine de aproximativ 800 de m, loc de unde se vad Bucegii, Muntii Baiului, Leaota, multe culmi din Subcarpatii de Curbura, varfuri si culmi din Muntii Grohotis, Muntii Tataru, Clabucetul Maneciului, Varful Mare Bechet, unde am urcat in 2020, pornind din Slanic.

Pentru cort am gasit cateva locuri bune, si dupa ce ne-am decis unde sa il montam, am trecut la treaba, caci urma sa inceapa ploaia.

Pe culmea asta, in capatul satului, erau si cateva case. Practic, am avut vecini. Am si schimbat cateva vorbe cu ei.

Dupa ploaie, a iesit si curcubeul, iar ca seara sa fie perfecta, ne-am trezit cu oile peste noi, fara incidente neplacute. Ba chiar am schimbat cateva vorbe cu ciobanul in timp ce isi conducea oile pe langa cortul nostru.

Sa ne petrecem aici toata ziua si toata noaptea, a fost relaxant, chiar daca am dormit la cort, langa masina, si nu in mijlocul pustietatii, pe un picior de munte salbatic sau intr-o caldare pietroasa.

Uneori sunt bine venite si activitatile astea, fara activitate fizica. Nu trebuie sa urci 2000m diferenta de nivel de fiecare data ca sa te conectezi cu muntele. Va recomand si voua, din cand in cand, sa gasiti o poiana, o culmisoara, ceva mai retrasa, si sa petreceti o dupa amiaza acolo. Daca este permis sa faceti gratar, nu va cearta nimeni, numai sa lasati curat in urma voastra. Sa nu isi dea nimeni seama ca cineva a fost acolo la cort si la gratar.

Daca tot va povestesc despre un loc de cort, unde puteti face si gratar, trebuie sa mentionez si de Campingul din Bustenari, tot pe langa Telega. Zona se preteaza foarte bine si pentru trasee de bicicleta.

In rest, carari cu soare si nopti linistite la cort sa aveti.

Pentru ca nu am facut vreun traseu anume, ci doar ne-am bucurat de o zi si o noapte in natura, nu am prea multe sa va povestesc, asa ca va las cu cateva materiale foto si video.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.