Castelul Turnu Rosu
Castelul Turnu Rosu sau Cetatea Turnu Rosu, este o cetate medievala construita in secolul XIV, si se afla pe Valea Oltului, in localitatea Boita, Judetul Sibiu. Probabil multi dintre voi ati trecut de zeci de ori pe acolo, fara sa remarcati castelul, ca si mine de altfel.
Castelul Turnu Rosu de la Boita, nu poate fi vizitat, intrucat nu este genul de castel inclus in obiectivele turistice, dar asta nu inseamna ca nu merita sa te opresti din drum, pentru cateva minute, pentru a admira ceea ce a mai ramas din acest castel medieval. Chiar langa castel exista o parcare unde poti opri pentru cateva poze.
Eu am ajuns aici pe 2 ianuarie 2020, dupa un revelion petrecut in Sibiu. Tot pe drumul de intoarcere am mai oprit in cateva locuri interesante de pe Valea Oltului si anume: Castrul Roman Arutela, Manastirea Turnu, Manastirea Cozia si Schitul Ostrov. Cu alta ocazie, mi-am facut timp si am deviat cativa km, pe jos, si la Cascada Lotrisor.
Am incercat sa ii vad si alte laturi, nu doar cea care se vede de la strada, asa ca am urcat putin. De aici se vad cateva dealuri, Raul Olt si cateva culmi impadurite din Muntii Fagaras.
Am reusit sa fac cateva poze, ce-i drept nu foarte reusite, si cum erau inchise portile, nu am mai pierdut vremea si am revenit la masina.
Scurt istoric
Prima mentiune a acestui castel dateaza din 1453, intr-un document, locul avand insemnatate inca de pe atunci, intrucat era un punct de frontiera intre Transilvania si Valahia.
Castelul a fost martor al multor batalii, in special cu otomanii. De altfel legenda spune ca numele Turnu Rosu s-ar trage de la sangele otomanilor cazuti in lupte, cu care valahii si sasii ar fi vopsit zidurile si turnurile cetatii.
Din 1917 in castel a functionat un orfelinat pentru copii ramasi orfani in timpul Primului Razboi Mondial. Si-a pastrat aceasta functie pana in 2003. In prezent aici functioneaza un sanatoriu de boli nervoase.
Inca exista turnuri de aparare, ziduri impunatoare ce inglobeaza diferite constructii, ridicate cateva secole mai tarziu.
Nu spun ca nu e nevoie de sanatorii de boli nervoase, dar neaparat intr-un castel cu peste 500 de ani vechime? In alta tara un asemenea castel ar fi fost pus in valoare si ar fi adus multi bani la buget. Pana cand se va schimba ceva, nu ne ramane decat sa il admiram de afara si sa ne imaginam cum ar fi aratat astazi daca ar fi fost restaurat si introdus in circuitul turistic.