Cetatea Medievala din Agnita.
Desi blogul asta se numeste mergpemunte.ro si a fost creat in scopul de a promova turismul montan din Romania, in ultimii ani am facut o adevarata pasiune pentru bisericile fortificate din Transilvania, asa ca nu am mai tinut cont in totalitate de scopul initial, si am decis sa promovez turismul din Romania, in general.
Oricum, dupa ce vezi cateva astfel de biserici fortificate, majoritatea adevarate cetati medievale, si dupa ce aflii ca exista peste 100 de astfel de biserici fortificate in Transilvania, o sa imi dai dreptate.
Intr-o postare anterioara incepusem sa va povestesc despre incursiunea din zona Fagarasului, cand am vizitat bisericile fortificate din Cincsor, Cincu, Merghindeal, sau Dealu Frumos iar astazi a venit tipul sa va povestesc despre prima intalnire cu micutul, dar cochetul oras Agnita, si cu a sa biserica fortificata.
Daca nu ati auzit pana acum de Agnita (nu e nici o problema, nici eu nu auzisem) aflati ca este undeva in centrul tarii, si cand zic centru ma refer la centrul geografic, in inima Romaniei. Agnita se situeaza pe Valea Hartibaciului, aproape la jumatatea distantei dintre Sibiu si Medias. Este cunoscut si pentru traseul de mocanita, care are unul din capete chiar aici, in Agnita.
Ansamblul Bisericii Fortificate este compus din biserica si turnul clopotnita, turnul de poarta, turnul fierarilor, turnul croitorilor, turnul cizmarilor si fragmente din zidul de incinta.
Fortificatia de la Agnita a fost ridicata ca urmare a amenintarii reprezentate de armatele otomane, fiind mentionata pentru prima oara in 1466.
Am aflat ca Biserica Evanghelica Fortificata din Agnita a fost construita pe locul unde exista o bazilica romanica ce data din secolul al XIII-lea.
Cand am fost la Agnita, cetatea era in plin proces de resturare si nu am putut vizita nimic la interior. Totusi, m-am multumit si cu turul exterior al cetatii.
Va recomand si voua sa vizitati bisericile fortificate din Transilvania, adevarate cetati medievale. Sunt peste 100 de astfel de cetati, asa ca o singura vacanta nu va fi de ajuns daca vreti sa le vedeti pe toate. Unele sunt in stare de paragina insa majoritatea inca se tin bine.
Eu am reusit sa vad vreo 30 de astfel de cetati pana acum. Dintre cele pe care le-am vazut va mai pot recomanda urmatoarele biserici fortificate: Viscri, Cincsor, Merghindeal, Dealu Frumos, Hosman, Cristian, Ghimbav sau Codlea.