Cetatea Taraneasca Harman este foarte aproape de Brasov si merita sa o vizitezi daca ai timp. Poti include mai multe astfel de biserici fortificate, in zona Brasovului fiind cateva zeci. Printre cele mai faimoase dar si cele mai bine intretinute, se numara atat Cetatea Taraneasca Harman cat si Cetatea Taraneasca Prejmer.

La nici 10km distanta una de cealalta, cele doua ansambluri fortificate sunt marturii ale unui stil de viata si de locuire, stil medieval sasesc ce se regaseste in toata Transilvania. Daca nu ai ajuns niciodata aici si nu ai vazut cetati similare, vei fi impresionat de ce vei gasi. Aproape ca nu iti vine sa crezi ca avem in Romania astfel de cetati.

Biserici fortificate aproape de Brasov se gasesc si in Sanpetru, Halchiu, Bod, Codlea, Ghimbav, Cristian, Feldioara, Maierus, Rotbav, si multe altele, atat inspre Sighisoara cat si spre Fagaras si mai departe spre Sibiu sau Medias. Indiferent de unde veniti, e pacat sa bateti drumul si sa nu vedeti mai multe biserici fortificate,. Sunt atat de aproape unele de altele incat puteti face activitati in zona pentru mai multe zile.

Revenind la Harman, biletul de intrare este 15 lei iar vizita poate dura mai bine de o ora. Cand am vizitat-o nu exista ghidaj, insa puteai cumpara materiale informative, pe care sa le rasfoiesti cat timp faci turul cetatii.

Daca intri prin toate incaperile, si stai sa admiri exponatele, sa citesti detaliile sau sa te minunezi de incinte, ziduri si arhitectura specifica timpurilor, nu ai cum sa pleci repede de aici.

Biserica este intr-o stare destul de buna, pentru moment, si poate fi vizitata integral, inclusiv Turnul Clopotnita. Accesul in turn se face pe proprie raspundere, pe o scara intortocheata si ingusta unde exista riscul de accidente.

Harmanul este o localitate ce era cunoscuta pentru mierea produsa aici. Langa Cetate este si un magazin cu produse locale, inclusiv miere.

Numele de Harman sau Honigberg, Szászhermán sau Mons Mellis in germana,maghiara si latina, se traduce prin “Muntele Mierii”.

Istoria locului incepe la 15 ani dupa alungarea cavalerilor teutoni, in anul 1240. Desigur, forma pe care o putem admira astazi si-a capatat-o dupa mai multe secole. Locuitorii s-au vazut nevoiti sa fortifice biserica, lucrari ce s-au finalizat prin secolul XVII.

Am urcat si eu in turn ci in timp ce ma apropiat de clopot, chiar ma gandeam sa nu cumva sa bata clopoul fix acum. Simteam eu ceva, caci la nici 1 minut de la gandul asta, BANG! bate clopotul :))

A fost mai putin asurzitor decat ma asteptam, dar chiar si asa, m-a speriat putin, caci tot am fost luat prin surprindere.

Din Turnul Clopotnita se vede bine si orasul Harman dar si Masivele Postavaru si Piatra Mare. Daca esti pasionat de geografie sau de drumetii, te uiti dupa privelistile de genul asta. Nu prea am avut ocazia sa vad muntii astia dinspre nord, din acest unghi.

In imediata apropiere, in afara zidului, se afla si Turnul de veghe, vechi de cateva secole.

Tot langa ansamblul cetatii, se afla si Muzeul Taranului din Harman. Noi am nimerit o zi ploioasa, asa ca am fost singurii turisti, insa am fost primiti de catre administratorul locului si ne-am putut bucura si de aceasta experienta, una care nu era in plan fiindca nu aveam habar de acest muzeu. Despre asta va povestesc intr-un jurnal viitor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.