Mausoleul eroilor de la Mateias


De cate ori am trecut prin zona asta fara sa realizez ca aici este ridicat un mausoleu in memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Intr-o zi, venind dinspre Bran, mi-a sarit in ochi, si cum nu ne grabeam undeva, am tras in parcarea din fata monumentului, si am urcat sa il vizitam.

Intrarea a fost simbolica, 5-10 lei de persoana, nu mai tin minte exact.

Mausoleul este frumos, si are o importanta deosebita pentru istoria Romaniei, comemorand jertfa soldatilor romani in Primul Razboi Mondial.

Conform Wikipedia “aici în zona Mateiașului, Grupul Nămăiești – condus de Generalul Traian Găiseanu – având în componență diviziile 22 și 12 Infanterie, a reușit să reziste unui inamic net superior echipat și mult mai bine pregătit, în perioada 25 septembrie/8 octombrie-10/23 noiembrie 1916. Prin luptele duse aici, a fost oprită înaintarea Puterilor centrale spre Câmpia Română, dar datorita străpungerii frontului pe Jiu soldații celor 2 divizii au primit ordin să se retragă – neînvinși – pe 16/29 noiembrie 1916, spre Târgoviște”

Constructia mausoleului a inceput la 10 ani dupa terminarea razboiului si a durat 7 ani. Au fost necesare multe interventii pentru reparatii si restaurari, in special din cauza cutremurului din 77, sau a infiltratiilor de apa.

In anii 80 a fost extins acest monument, creandu-se terasa, scarile, basorelieful si mai multe camere muzeale.

De pe scarile de acces se pot admira culmi din Muntii Iezer sau Leaota.

In interior, exista o sala unde este replicata o batalie, cu efecte vizuale si sonore. Mai jos puteti vedea un video de pe canalul meu de YT.

Drumurile noastre inspre si dinspre munte, trec prin multe alte locuri care au o incarcatura istorica, culturala, sociala. Acesta este si unul din motivele pentru care postez si scriu si despre alte locuri, nu doar despre munti. Cand mergi spre un munte, treci prin sate pitoresti, treci pe langa manastiri vechi de sute de ani, adevarate fortarete, iar pasionatii de geografie si istorie, sunt atrasi de toate acestea, fara a face distinctie.

Prin activitatea mea, care este un hobby in fapt, incerc sa promovez toate locurile frumoase din tara noastra care merita promovate. Mi-ar fi greu sa ma rezum doar la mers pe munte, chiar daca numele acestui site/canal de YT/instagram/Fb este mergpemunte.ro.

Va recomand si voua, cu toate ca stiu ca deja multi o si faceti, sa va opriti in drumul vostru si sa vizitati locurile pe langa care treceti, chiar daca va grabiti sa ajungeti pe traseu, sau sa ajungeti inapoi acasa dupa un traseu.

In final nu-mi ramane sa spun decat CINSTE EROILOR!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.