Biserica fortificata din Cincsor


Intr-una din excursiile noastre, am ales sa petrecem cateva zile in centrul tarii, avand ca tabara de baza orasul Fagaras. Aici ne-am cazat, chiar in Piata Republicii, si in fiecare zi am mers sa vizitam biserici fortificate din diferite sate. Prima pe lista a fost Biserica Fortificata din Cincsor. De aici am plecat mai departe catre Cincu, Merghindeal, Dealu Frumos si am ajuns pana la Agnita.

Astazi vreau sa va arat si sa va povestesc despre experienta din Cincsor, unde am avut parte de o reala surpriza, constand intr-o cetate foarte bine conservata, avand in vedere costurile ridicate necesare pentru a reface si a conserva o astfel de cetate.

Biserica fortificata din Cincsor se afla la doar 15 km de orasul Fagaras iar drumul pana acolo este bun, comparativ cu altele unde asfaltul inca nu a ajuns, iar traficul auto este aproape inexistent. Pentru a putea vedea cat mai multe astfel de cetati, evident, am ales sa mergem cu masina, caci altfel nu am fi putut acoperi distantele si nu am mai fi avut timp sa vedem toate bisericile fortificate la care voiam sa ajungem.

Despre biserica am aflat ca a fost ridicata de sasi, incepand cu secolul al XIII-lea.

Cincsor, cunoscut in trecut si cu denumirea Cincu Mic, Sinscsor sau Sinchisor a fost atestat documentar in 1377. Satul se afla la contactul Depresiunii Fagarasului cu Podisul Hartibaciului, intr-un cadru foarte pitoresc.
Biserica in stil gotic a fost ridicata pe locul unei bazilice romane existenta in secolul al XIII-lea.
In prezent se pot admira biserica, turnurile de aparare si incinta fortificata. Fortificatiile au fost adaugate ulterior, pana in secolul al XV-lea.
Biserica Fortificata din Cincsor poate fi vizitat de marti pana duminica intre orele 10 si 17, luni fiind inchisa. Cel putin asta scria pe orarul de la intrare. Nu se plateste taxa de vizitare. Pur si simplu intrati pe poarta si vizitati incinta, turnurile si biserica.

Urcati in toate turnurile, caci merita. Veti gasi diferite ustensile, si va veti simti ca intr-un muzeu. Cu cat urcati mai sus cu atat va veti bucura mai tare, caci se pot admira si Muntii Fagaras.

Pentru ca vizita sa fie completa, va recomand sa faceti si turul exterior al cetatii, caci este impresionanta, pe toate laturile exterioare si va ofera o perspectiva ampla a cetatii.

Trebuie sa mentionez ca este una dintre cele mai frumoase biserici fortificate/cetati pe care le-am vazut in Romania, si am vazut vreo 30 din cele peste 100 existente. Va recomand un weekend prelungit in zona, caci la cativa km distanta veti gasi alte biserici similare, in Cincu, Merghindeal, Dealu Frumos, Barcut, Felmer, Gherdeal si multe altele.

Lucrez si la editarea unui video pe care l-am filmat cand am vizitat Cincsorul. Cand e gata revin cu update in articol.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.