Fierbatorile de la Berca
Cand am inceput prima oara sa studiez indeaproape obiectivele turistice din Judetul Buzau, am insistat, inevitabil, asupra vulcanilor noroiosi. Stiam de existenta lor insa nu stiam ca sunt mai multe zone in care se pot gasi acesti vulcani.
Tot inevitabil, am ajuns prima oara la Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici si Paclele Mari, acestea fiind si singurele vizitate in mod organizat. Din cautarile mele reiesea ca mai exista doua zone cu vulcani, si anume Berca si Beciu.
Nu am avut timp sa le cautam atunci, dar in alta plimbare prin zona, am venit special pentru Vulcanii Noroiosi de la Beciu si Fierbatorile de la Berca.
Acestea din urma sunt foarte aproape de orasul Berca, prin care treceti ca sa ajungeti la Fierbatori. Inainte de a ajunge in oras, sare in ochi Manastirea Berca, situata pe un deal, chiar deasupra Raului Buzau.
Ca o paranteza, va recomand sa vizitati si manastirea, indiferent daca sunteti sau nu religiosi. Aceasta manastire, la fel ca multe altele, are o istorie bogata, fiind construita pe vremea Domnitorului Constantin Brancoveanu. De la niste muncitori care lucrau la restaurarea ansamblului, am aflat ca s-a descoperit un tunel care trecea pe sub Raul Buzau.
Deasemenea, s-au gasit bucati din zidul original. In urma cu 3 secole, o adevarata fortareata.
Gps-ul va conduce fie cu masina, fie pe jos, pana la Fierbatorile de la Berca, unde, odata ajunsi, veti descoperi frumusetea locului, fara tipenie de om.
Drumul este pietruit, si traverseaza o padurice de pini, daca imi aduc aminte bine. Fierbatorile de la Berca sunt impartite in doua platouri distincte, iar din orasul Berca, exista indicatoare, desi zona nu este un obiectiv turistic oficial sau amenajat in vreun fel.
De la Fierbatori, s-ar putea ajunge si la Pacle, pe jos, daca aveti timp si dorinta de explorat. In zona nu exista marcaje turistice, asa ca va veti baza pe gps, harta si ce anume cunoasteti. La fel de bine, va puteti deplasa cu masina, intre Berca si Pacle, ramanand la alegerea fiecaruia.
In urma exploatarilor din zona, unele active, au ramas aici conducte si sonde de petrol. Peisajul este similar cu cel de la Paclele Mici si Mari, doar ca mai pustiu. Asta nu e un lucru rau, din contra. Poti sa te plimbi cel putin 2 ore in zona, iar sentimentul de liniste plus privelistea oferita sunt alte doua argumente pentru care merita sa vizitati Fierbatorile de la Berca.
Ca o recomandare, evitati zona in zilele ploioase, sau dupa o saptamana ploioasa. De asemenea, in zona nu exista nici un chiosc, nici o sursa de apa de care sa fi aflat, asa ca luati-va la voi apa, daca aveti de gand sa stati cateva ore.