Ati auzit de focurile vii? De auzit, auzisem si eu dar nu ajunsesem niciodata sa vad cu ochii mei acest fenomen. Am cautat ceva informatii despre focurile vii si am gasit mai aproape de Bucuresti, Focul viu de la Terca.

Am cochetat cativa ani cu ideea, pana am si gasit momentul oportun de a vizita focul viu. Dupa ce am descoperit multitudinea de obiective turisite atat naturale cat si antropice din Judetul Buzau, am inceput sa le iau pe rand.
Am explorat putin zona Platoului Salin Meledic, am vizitat arealurile cu Vulcani noroiosi de la Paclele Mici si Paclele Mari, Beciu si Berca, am vizitat Babele de la Ulmet, unde trovantii se gasesc la tot pasul de fapt.

Am ajuns si la Terca, intr-o zi cand am zis “Azi mergem la Terca” si aia a fost. Am fi vrut noi sa ajungem aici cand am fost la Meledic, insa se insera, asa ca am amanat.

Drumul il stiam in mare parte, cu exceptia portiunii dintre Manzalesti si Terca, vreo 10-15 km. Asfaltul se termina undeva in Lopatari dar drumul este bun de parcurs cu orice tip de masina mica, pana in locul unde trebuie sa o iei la pas.

Imediat cum intri in Lopatari, pe parte dreapta, veti observa un munte de sare.

Un abrupt in miniatura, format din sare, cu un aspect asemanator cu ceva de pe alta lume, pentru care merita sa opriti. Explorati zona in siguranta, fara sa va puneti in pericol in vreun fel.

De la muntele de sare, am mai mers cu masina cativa km, pana am trecut de centrul localitatii Lopatari.

Apoi am mers la pas, pe drum, inca vreo 5 km, caci nu am vrut sa ne intoarcem foarte repede. Se putea inainta cu masina fara probleme, pana in Terca.

Am trecut prin satele Luncile si Terca, unde, pe drumul pietruit, iar din cand in cand mai intalneam cativa localnici. Oamenii sunt prietenosi aici, indiferent de varsta, si iti raspund atat la saluturi cat si la eventualele intrebari. Daca ai drum comun, cu unii poti discuta subiecte importante, precum asfaltari, alegeri si alte probleme care impacteaza viata de zi cu zi de la sat, si nu numai.

In Terca, in curtea unei case mari, vedem un pietroi cat casa, iar cateva garduri departare, niste flori frumoase, a caror denumire nu o cunosc.

Pana sa ajungem efectiv la Focul Viu, am avut parte de multe fructe, atat prin sate cat si pe poteca, dupa ce am parasit drumul si am intrat pe poteca. Atractia principala a fost reprezentata de alunele de padure. Am descoperit o zona plina de aluni si bineinteles ca am stat suficient cat sa adunam cateva pentru mai incolo. Am gasit si nuci, mere, pere, si altele.

Vremea putin inchisa ne-a dat ceva emotii, caci nu voiam udatura si speram sa prindem si flacari la Focul Viu. Din ce intelesesem flacarile se mai sting din cand in cand si sunt aprinse de localnici sau turisti.

Plus de asta, pe poteca si apoi pe forestierul unde am ajuns, era suficient noroi cat sa ne ajunga. Noroc ca mai aveam cateva pante si deja ajungem la Focul Viu. Mai gasim cativa turisti veniti si ei sa admire acest fenomen. Incercam sa destupam gaurile acoperite de ploi si ceva aluviuni, dar nu reusim.

Totusi, o flacara este aprinsa si nu ne ramane decat sa ne multumi cu aceasta. Cum era sa venim si noi in sfarsit aici, si sa nu gasim nici o flacara? Era cam trist si trebuia sa mai venim inca o data. Nici asa nu a fost wow, caci flacara nu era prea mare iar vremea a fost cam inchisa. Nici poze nu am prea facut, caci nu prea aveai flacara.

Ba chiar, la coborare ne-a si plouat putin, insa aveam o buna parte din haine impermeabile asa ca nu ne-a deranjat prea tare.

De aici se vede foarte bine Varful Ivanetu, care asteapta pe lista, pentru o zi cand nu voi avea alta idee de drumetie. Suntem foarte aproape atat de Muntii Vrancei cat si de Penteleu, de care ne despart cateva culmisoare. Mi s-a parut interesanta chiar si o traversare inspre Varlaam, sau dinspre. Planuri multe, timp putin.

In incheiere, va las video cu episodul filmat in Terca. Daca nu sunteti deja abonati ai canalului, apasati butonul de subscribe pentru a nu rata ultimele episoade postate. Pe langa seria “Vlog pe Munte”, mai postez si clipuri scurte, din diferite locuri din Romania, asa ca puteti arunca un ochi si pe playlisturile celelalte.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.