Cetatuia de pe Straja, Brasov.
Cetatuia de pe Straja din Brasov, este una dintre cele mai vechi fortificatii medievale de pe teritoriul tarii noastre, si din punctul meu de vedere, una dintre cele mai impozante cetati, putin cunoscute, sau putin promovate.
Ajung aici de cate ori am ocazia, mai ales ca in sezonul rece, am drumuri dese la Brasov, fiind un mare impatimit al sporturilor de iarna.
Pozele din acest articol sunt din acelasi sezon de ski insa in anotimpuri diferite. Cele cu zapada multa sunt din decembrie 2018 iar cele fara zapada sunt din aprilie 2019.
Nu doar cetatea este impresionanta ci si privelistea de pe acest deal. Vezi Brasovul si Muntele Tampa, ba chiar si Varful Postavaru.
Am venit aici de mai multe ori insa tarziu am remarcat ca se vede si Vf. Postavaru dar si partiile. Ce-i drept am prins si ceata de cele mai multe ori , deci nu aveam cum sa il vad :))
Cetățuia de pe Strajă, sau Dealul Cetății cum mai este cunoscut astăzi, reprezenta un punct important de apărare. Pozitionata in afara orasului, fortareata nu avea de fapt decat un singur turn de aparare, la inceputul secolului 15. In 1524 s-a intalat aici un bastion cu 3 turnuri, care insa nu a rezistat decat 5 ani, fiind distrus de armata lui Petru Rares.
O suta de ani mai tarziu s-a construit cetatea cu ziduri de aparare insa si aceasta a suferit stricaciuni dupa incendiul din 1618. Cetatea a fost refacuta de mai multe ori, adaugandu-se treptat alte bastioane.
Spre sfarsitul secolului 17, Cetatuia de pe Straja nu isi mai servea scopul asa ca de atunci a indeplinit diferite functii, precum inchisoare, depozit, complex turistic. Despre istoricul acestei cetati sunt multe de cercetat si la fel de multe de povestit.
Din pacate aceasta nu este in circuitul turistic, situatia fiind inca destul de complicata. Monumentul a fost în proprietatea SC Aro Palace SA, însă, după mai multe procese, statul român a obținut dreptul de proprietate asupra fortificației.
Nu cunosc in detaliu situatia juridica din prezent si tot ce pot sa fac este sa sper ca voi apuca ziua cand aceasta cetate va fi reabilitata si redata circuitului turistic.
Totusi, ajungand aici des, am avut ocazia nesperata, sa vizitez interiorul zidurilor. Desi accesul in incinta nu este permis, eu am avut noroc sa ma prinda o ploaie torentiala la portile cetatii, astfel ajungand in interior, la adapost de ploaie. Nu eram singurul, caci in acelasi moment mai erau cativa turisti curiosi, si ei surprinsi de ploaie. Inainte de a pleca din cetate, am reusit sa dau o tura rapida, pentru care sunt si acum recunoscator.
Nu este o filmare de calitate, insa este singura pe care o am.
La final, cateva poze de la punctul de belvedere, situat pe drumul spre Poiana Brasov.