Cetatea Dacica de la Carlomanesti

Despre Cetatea Dacica de la Carlomanesti am aflat intamplator, in timpul unei vizite la Muzeul Judetean de Istorie din Buzau. Avand zi libera si a doua zi, am zis sa mergem sa o cautam. Pe harta parea foarte aproape atat de locul unde eram cazati cat si de orasul Buzau.

Ajunsi la fata locului, initial, nu parea asa simplu de gasit, caci nu se vedea nici macar o urma. Vedem un promontoriu, cu un platouas in punctul cel mai inalt, si ne gandim sa il urcam. Fie acolo vom gasi ceva ruine ale cetatii, fie vom vedea in ansamblu zona, si tot vom obtine ceva indicii. Harta si gps-ul arata ca suntem unde trebuie, dar momentan nu se confirma si de la fata locului.

Ajunsi sus, la prima vedere nu parea sa fie nimic, insa dupa cativa pasi, incepem sa gasim cateva gropi cu pietre, astupate de autoritati pentru conservarea sitului.

Nu exista nici o placuta explicativa, asa ca nu putem decat sa ne dam cu parerea despre ruinele diferitelor corpuri de cladiri pe care le vedem astupate.

De pe internet, aflam ca aceasta cetate a fost candva una dintre cele mai importante fortificatii din timpul lui Burebista.

De pe site-ul turismbuzau.ro aflam ca situl adăpostește bogate vestigii ale culturii Monteoru din epoca bronzului, ale civilizației fierului din prima epocă, Hallstatt și din epoca dacică. Cercetarea arheologică de aici a debutat în 1967, apoi a fost reluată în 2001, după o pauză de 20 de ani.

Din perioada dacică au fost cercetate mai multe sanctuare și numeroase construcții civile, a fost descoperit un tezaur de monede din argint și celebrele statuete din lut, cunoscute astăzi în toată lumea drept plastica de la Cârlomănești. De aici provine celebra statuetă zoomorfă cunoscută drept Lupul de la Cârlomănești.

Dupa ce am explorat suficient platoul Dealului Cetatuia, am coborat la drum si am mers in satul apropiat. Aici am discutat cu cativa localnici despre situl arheologic si am constatat ca oamenii sunt destul de mandri de locurile lor, si mai toti stiu despre istoria locului si despre ruinele cetatii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.